Néhány fontos tudnivaló: a kurzuson nem a boltokból, és a szórakozóhelyeken általában ismert, sok esetben nem sok ízzel rendelkező, kommersz söröket fogunk kóstolni, hanem különleges ízvilágű, kézműves söröket, amelyeket a sörfőzdék hoznak. Terveink szerint minden alkalommal más sörfőzde képviselője érkezik, és 3-5 féle sört kóstolunk meg.
Ennek megfelelően -csakúgy, mint a korábbi borkurzaink esetében- a kurzusnak anyagi vonzata is van, amely 5000 forint az egész félévre. Ezt az összeget az első alkalommal (2016. február 22. 18 óra) kell befizetni a helyszínen. Erről nyugtát adunk, és ez lesz majd a "belépő" a többi alkalomra. Aki nem fizeti be, azt sajnos le kell jelentkeztessük a kurzusról, hogy maradjon másnak is hely, a 100 fős létszámot ugyanis nem bővíthetjük. Kivételt az jelent, aki előre szól, hogy nem tud megjelenni az első órán, de amúgy járni fog, és a második alkalommal már hozza a pénzt. Vagy valaki befizeti helyette az első órán. Erre is volt már példa a korábbi borkurzusaink esetén.
A tantárgy célja: A kulturált sörfogyasztás protokolljának elsajátítása. A sörkészítés hazai és nemzetközi történetének megismerése. A sörfőzés tradicionális és modern módozatainak bemutatása, a szabályos és hozzáértő sörkóstolás, valamint a sörértékelés és sörbírálat alapjainak elsajátítása. A sörmátrix elemeinek megismerése: a világszerte elterjedt alapvető sörtípusok és sörfajták felismerése és megkülönböztetése. A rendszerváltást követő hazai "Sörforradalom" bemutatása: a házi és kisüzemi sörfőzés kialakulása Magyarországon. A különböző sörtípusok ételekhez párosításának bemutatása, a sörben található összetevők emberi egészségre gyakorolt hatásainak megismerése.
Íme a félév tervezett menetrendje:
??1. alkalom: Bevezetés, a tantárgy céljainak ismertetése, adminisztráció
2. alkalom: UGAR Brewery: A sörfőzés történeti áttekintése, a sörfőzési módozatok, felhasznált alapanyagok, azok ízbeli jellemzői. A sörértékelés és sörbírálat alapjai.
3. alkalom: Monyó Brewery: "Sörforradalom" a rendszerváltás utáni Magyarországon.
4. alkalom: Med Scientists: különleges kémai összetevők és vegyületek a sörben.
5. alkalom: Horizont Brewery: üzleti modell és marketing a sörfőzésben.
6. alkalom: Rizmajer Brewry: rentábilis sörfőzde, tradíciók és trendek a hazai és nemzetközi sörfőzésben
7. alkalom: Sör és egészség: meghívott orvos a mérsékelt sörfogyasztás egészségre gyakorolt hatásairól
8. alkalom: Hedon Sörfőzde: sör és gasztronómia sör és idegenforgalom.
9. alkalom: ZH írás
10. alkalom: pót ZH írása?
|